Kurrë mos e vrisni këtë gjallesë në shtëpinë tuaj, ja për çfarë shërben

Nuk ka asgjë më të tmerrshme se sa të gjesh një nga këta shumëkëmbësh, të varur në bodrumin tënd. Por para se të frikësoheni, të bërtisni apo të merrni diçka për t’i vrarë duhet të dini diçka.

Shumëkëmbëshi i shtëpisë (scutigera coleoptrata) është një nga heronjtë më të keqkuptuar nga llojet e insekteve. Ai është një grabitqar i dobishëm ‘arthropod’, me origjinë nga Mesdheu. Shumëkëmbëshat e shtëpisë janë gjuetarët e tokës që i hasim më shpesh në bodrume të lagësht dhe banjo sipas Organic Life të Rodale. Centipedet e shtëpisë gjenden më shpesh në zonat me lagështi që kërkojnë gjahun, duke përfshirë kacabujtë, termitet, merimangat dhe peshqit e argjendtë.

Këto krijesa mund të kenë 30 këmbë, në mënyrë që të mund të lëvizin shpejt, por kjo nuk është e vetmja gjë mbresëlënëse për ta. Dy këmbët e tyre të përparme dyfishohen se janë mbushur me helm për ta injektuar në prenë e tyre. Por mos u shqetësoni se këmbët dhe helmi i tyre nuk janë aq të forta sa të hyjnë në lëkurën e njeriut.

LEXO EDHE  Moderatorja e njohur pj*rdh gjatë transmetimit ‘live’ (VIDEO)

Plus, këmbët e tyre të tjera lejojnë që të sulmojnë dhe të bllokojë insektet e tjera. Ata janë gjithashtu insekte shumë të uritur, me një normë të lartë metabolike, prandaj prisni që ata të bëjnë punën për pastrimin e insekteve të dëmshme në shtëpinë tuaj.

Kështu që herën tjetër kur të gjeni një centipedë në vaskën tuaj, vendoseni një kavanoz dhe nxirrni jashtë, ose më mirë akoma, çojeni çarjet dhe boshllëqet në shtëpinë tuaj. Kjo do bëjë që ata të bëjnë rolin e gjuetarit në muret tuaja gjatë gjithë natës, dhe do t’ju lehtësojë mendjen tuaj.