Paga minimale rritet me 165 euro

Presidenti i qeverisë Spanjolle Pedro Sanchez dhe sekretari i “Podemos”, Pablo Iglesias, kanë shtrënguar duart në lidhje me çështjen e rritjes se pagës minimale në Spanjë.

Akordi mes socialisteve dhe partisë të së majtës radikale është arritur pas protestave të Indignados. Paga minimale u rrit nga 735 euro në 900 euro.

Gjithashtu në marrëveshje u përfshi edhe rritja e taksës së trashëgimisë, me 1% më shumë për kapitale më të larta se 10 milionë euro. Sipas gazetës “El Espanol”, kjo është politika ekonomike më e majtë që po aplikohet ne politiken Spanjolle prej dekadash.

Socialistët po ashtu i mirëpresin kërkesat e mëdha të Podemos për strehim: Këshillat bashkiakë munden “përkohësisht dhe në mënyrë të jashtëzakonshme” të rregullojnë çmimet e qirasë në zonat urbane “me nivel te larte stresi”, pas një “rritjeje abuzive në çmimin e qirave”, e cila parandalon qytetaret të gëzojnë strehim me një çmim të arsyeshëm “. Çmimi i qirasë është rritur në pesë vitet e fundit me 47% në Barcelonë dhe 38% në Madrid, dy qytetet kryesore që Podemos dhe aleatët e saj qeverisin.

Ndër angazhimet e ndërmarra është gjithashtu shfuqizimi “para fundit të vitit 2018” i “aspekteve më të dëmshme të reformës së punës në 2012”, veçanërisht në kontekstin e marrëveshjeve kolektive. Synimi i Sánchez dhe Iglesias është të miratojë “si një çështje parësore dhe urgjente” një rregullore të re të punës që favorizon kontraktimet kolektive.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here