Njihuni me 100 viruset që po shkatërrojnë telefonat tuaj

Një virus që fshehurazi u merr para përdoruesve te telefonave celularë për shërbime të rreme është shkarkuar nga miliona përdorues.

“ExpensiveWall” rezulton i fshehur në të paktën 100 aplikacione në Google Play.

Lapsi.al po publikon më poshtë listën e plotë të aplikacioneve të infektuar.

Kërkuesit e “Check Point”, një kopani lider për sigurinë e internetit, që e zbuluan mashtrimin, thonë se ExpensiveWalll është shkarkuar nga 1 milion deri në 4.2 milion herë.

Virusi regjistron përdoruesit e telefonave tek shërbimet premium (me pagesë) pa dijeninë e tyre dhe dërgon mesazhe SMS mashtruese, duke i ngarkuar shpenzimet në llogaritë e tyre.

Në disa raste, SMS –të dërgohen pa dijeninë e përdoruesit.

Në raste të tjera, virusi shfaqet në ekran me një buton të quajtur “Vazhdo” dhe sapo përdoruesi e klikon, mesazhi dërgohet në adresën e caktuar nga virusi.

Një numër personash që instaluan aplikacione të infektuara me Expensive Walll lajmëruan përdoruesit e tjerë të telefonave duke lënë komente negative në Google Play.

Aplikacionet e infektuara me Expensive Walll u raportuan në Google më 7 gusht dhe u hoqën nga Google Play.

Megjithatë, Check Point thotë se aplikacionet më të infektuara u vunë sërish në dispozicion për t’u shkarkuar në Google Play “brenda disa ditësh”. U hoqën sërish katër ditë më vonë.

Aplikacionet e infektuara nga ExpensiveWalll kërkojnë një numër lejesh nga përdoruesit, duke përfshirë qasjen në internet dhe tek SMS-të.

Lejet që kërkohen janë mjaft të zakonshme për aplikacionet që shkarkohen për herë të parë.

Check Point thotë se virusi mund të ketë shkaktuar shumë dëme.

“Teksa ExpensiveWalll është projektuar vetëm për të gjeneruar fitim nga përdoruesit, një virus i ngjashëm mund të modifikohet lehtësisht për të përdorur të njëjtën infrastrukturë me qëllim vjedhjen e fotografive, regjistrimin e audios dhe madje vjedhjen e të dhënave të ndjeshme dhe dërgimin e të dhënave në një server të caktuar”, sqaron Check Point.

“Meqënëse virusi është i aftë të veprojë në fshehtësi, i gjithë ky aktivitet i paligjshëm kryhet pa dijeninë e viktimës, duke e kthyer atë në mjetin e fundit përgjues”.

Check Point thotë se ExpensiveWalll është një variant i ri i një virusi të gjetur në Google Play më parë këtë vit nga McAfee dhe thotë se “i gjithë familja e viruseve” është shkarkuar mes 5.9 milionë dhe 21.1 milion herë.

Nëse keni shkarkuar një aplikacion të infektuar nga ExpensiveWalll, duhet ta fshini menjëherë.

Kjo është lista e aplikacioneve të infektuara:

 • I Love Fliter
 • Tool Box Pro
 • X WALLPAPER
 • Horoscope
 • X Wallpaper Pro
 • Beautiful Camera
 • Color Camera
 • Love Photo
 • Tide Camera
 • Charming Camera
 • Horoscope
 • DIY Your Screen
 • Ringtone
 • ดวง 12 ราศี Lite
 • Safe locker
 • Wifi Booster
 • Cool Desktop
 • useful cube
 • Tool Box Pro
 • Useful Desktop
 • ดวง 12 ราศี Lite
 • Horoscope2.0
 • Yes Star
 • Shiny Camera
 • Simple Camera
 • Smiling Camera
 • Universal Camera
 • Amazing Toolbox
 • Easy capture
 • Memory Doctor
 • Tool Box Pro
 • Reborn Beauty
 • Joy Photo
 • Fancy Camera
 • Amazing Photo
 • Amazing Camera
 • Super Wallpaper
 • DD Player
 • Fascinating Camera
 • Universal Camera
 • Cream Camera
 • Looking Camera
 • DD Weather
 • Global Weather
 • Love Fitness
 • Pretty Pictures
 • Cool Wallpapers
 • Beauty Camera
 • Love locker
 • Real Star
 • Magic Camera
 • Wonder Camera
 • Funny Camera
 • Easy Camera
 • Smart Keyboard
 • Travel Camera
 • Photo Warp
 • Lovely Wallpaper
 • Lattice Camera
 • Quick Charger
 • Up Camera
 • Photo Power
 • HDwallpaper
 • Wonderful Games
 • BI File Manager
 • Wallpapers HD
 • Beautiful Video-Edit your Memory
 • Wonderful Cam
 • useful cube
 • Ringtone
 • Exciting Games
 • Replica Adventure
 • GG Player
 • Love Camera
 • Oneshot Beautify
 • Pretty Camera
 • CuteCamera
 • Cartoon Camera-stylish, clean
 • Art Camera
 • Amazing Video
 • Fine Photo
 • Infinity safe
 • Magical Horoscope
 • Toolbox
 • Cute Belle
 • CartoonWallpaper
 • Ringtone
 • Best Camera
 • Colorful Locker
 • Light Keyboard
 • Safe Privacy
 • Enjoy Wallpaper
 • File Manager
 • Fancy locker
 • Cute Puzzle
 • Smile Keyboard
 • Vitality Camera
 • Lock Now
 • Fancy Camera
 • Useful Camera
 • Vitality Camera
 • Sec Transfer
 • Lock Now
 • Magic Filter
 • Funny Video
 • Amazing Gamebox
 • Super locker
 • Music Player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *