RAJONI

VIDEO/ Asnjë xhihadist për më shumë se një vit

Prej më shumë se një viti, nuk ka pasur me qytetarë të Kosovës të cilët nisen drejt Lindjes së Mesme për të marrë pjesë në luftërat e rajonit.

Autoritetet vendore e konsiderojnë këtë fenomen pasojë të masave të ndërmarra në vazhdën e luftës kundër terrorizmit dhe radikalizmit ekstrem.

“Predikimet fetare jashtë kontrollit të institucioneve kompetente, niveli i ulët i arsimit, kushtet e vështira ekonomike dhe sociale, janë vetëm disa prej arsyeve që i shtynë kosovarët drejt betejave në Siri dhe Irak” vëren Radio Europa e Lirë.

Me përfshirjen e shtetasve të saj në konfliktet e këtyre vendeve, Kosova ishte përballur që në 2012-n. Nga regjistrimet e deritanishme, rezulton se gati 316 vetë kanë marrë pjesë në konfliktet në Lindjen e Mesme, ndërsa në zonat e luftës besohet se ndodhen edhe 140 të tjerë. 117 persona llogaritet të jenë rikthyer në Kosovë prej andej.

Profesori i sociologjisë së besimit, Ismajl Hasani i gjen arsyet e këtyre largimeve tek indoktrinimi i gjatë i disa klerikëve në mënyrën e predikimit nëpër institucionet fetare dhe terreni i lidhur me bazën socio-ekonomike të popullatës.

Në vitin 2015, Kuvendi i Kosovës miratoi një ligj për parandalimin e përfshirjes në luftërat e huaja, ligj ky i cili parashikon dënime deri në 15 vjet heqje lirie për të gjithë ata që marrin pjesë, nxisin apo mbështesin përfshirjen në konfliktet jashtë vendit.

/ Top Channel

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te Fundit

To Top